Spouwmuurisolatie is een goed idee als je een schone spouw hebt. Het is waar dat het vullen van de holte met isolatie vocht kan veroorzaken en dit is meestal te wijten aan klontjes mortel (bekend, vertederend in de handel als snots) die op de spouw van de holte liggen.

Toen de muur werd gebouwd, is het mogelijk dat mortel in de holte viel en op de banden rustte. Het proces is dat regenwater de externe huid raakt en doordringt tot de snot die op de stropdas zit. Dat is geen probleem in een open holte, want de ventilatie droogt alle vochtpenetratie voordat het de binnenhuid bereikt.
Vul de holte met niet-ademende isolatie en dat zal elke ventilatie stoppen. Het regenwater zal nog steeds de externe huid raken en tot de snot doordringen, maar kan nu niet worden verdampt en blijft doordringen in de binnenhuid en verschijnt als een vochtige plek.

 


Idealiter controleert u of uw holte schoon is voordat u deze vult met isolatie. Gerenommeerde isolatiebedrijven zullen dit standaard voor u doen en u een eerlijk antwoord geven. Minder gerenommeerde bedrijven kunnen zeggen dat ze het hebben gedaan en een min of meer eerlijk antwoord geven. Het onderscheid maken tussen de twee is het gebruikelijke proces van het vragen en opnemen van referenties – van klanten die hun holten minstens 12 maanden eerder hadden gevuld.

U kunt ook iemand als Dyno Rod vragen om zelf de holte te controleren (andere bedrijven voor afvoerreiniging zijn beschikbaar). Het is een snel, eenvoudig proces om enkele 15 mm gaten in de muur te boren, in een kleine camera te steken en te zien hoe de holte eruit ziet. Bedrijven zoals Dyno Rod gebruiken camera’s om afvoeren te controleren en zijn ingesteld om dit voor u te doen.
Wat betreft condensatie, dit gebeurt wanneer warme lucht een koud oppervlak ontmoet – glas gekoelde Chablis in een warme kroeg – de condensatie verschijnt aan de buitenkant van het glas. Het komt veel vaker voor bij niet-geïsoleerde muren, omdat deze het koude oppervlak zijn.
Door de holte te isoleren, kan de binnenwand van de muur warm worden, waardoor het dauwpunt in de muur wordt teruggeduwd, waar dan condensatie in het metselwerk mogelijk is – interstitiële condensatie genoemd. Als dit gaat gebeuren, bevindt het zich meestal op het binnenoppervlak van de externe huid van metselwerk.

Het effect van interstitiële condensatie varieert met de isolatie. Als polyurethaanschuim wordt gebruikt, wordt het gebonden aan het metselwerk en voorkomt het condensaat langs de muur, waardoor het in het metselwerk wordt gehouden waar vorstwerking schade kan veroorzaken. Geblazen vezels hebben de neiging het probleem op te lossen door condensaat langs de muur naar de vochtbestendige laag te laten druppelen en weg van de muur. Als gevolg hiervan gebruiken de meeste bedrijven die spouwisolatie aanbieden geblazen vezels in plaats van polyurethaan. Nogmaals, een gerenommeerd bedrijf zal dit oplossen en het is over het algemeen geen probleem.
Als dit alles betekent dat spouwvullende isolatie geen goed idee voor u is, denk dan aan interne of externe isolatie. Maar wat dan ook, isoleer de muren – 35% van de warmte die van het huis verloren gaat, komt door de muren.